top of page

Pluktuin De Plantaardige Verleiding

De Plantaardige Verleiding is de naam waaronder ik werk, vanuit mijn pluktuin en atelier op onze boerderij op Landgoed Twickel in Ambt Delden. Vanuit deze plek mag ik graag anderen verleiden met bloemen, planten, of andere gekkige plantaardigheden van het seizoen.

Ruim 20 jaar geleden ben ik opgeleid tot een “traditionele” bloemist. Hierna heb ik diverse jaren ervaring opgedaan in een exclusieve bloemen- en plantspeciaalzaak. Op dit bedrijf werd er veel gewerkt met de materialen van buiten. Zo kwam ook de interesse hoe je deze materialen zelf kunt kweken. Tegelijkertijd heb ik ook de docentenopleiding gevolgd en werk nu ruim 15 jaar ook als docent Bloem, Groen & Styling.

Ik zie mijzelf als een bloemist met een eigen pluktuin. Mijn beeld van de bloemen en plantenbranche is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Ik zie dat het anders kan en dat er mogelijkheden zijn in het duurzamer en lokaal telen en afzetten van bloemen en planten. Daarbij vind ik ook dat we beter naar materiaal mogen kijken om zo ook het karakter van de bloem te bewaren wanneer we er mee werken. Meer bewust gaan voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit.

Op deze wijze leven wij nu ook op ons erf, en dat is wat ik graag wil delen met anderen. Dat delen doe ik doormiddel van de Kar, die ik vanaf mei tot eind oktober 3 dagen per week bij ons aan de weg zet. Ik wil ieder graag laten beleven dat je lokaal en seizoensgebonden kunt genieten.

Begin mei van het jaar plaats ik eerst eenjarigen en andere planten. Vervolgens wordt dit aangevuld met boeketten uit de pluktuin en andere verleidingen. De Kar is ook weer een middel om het verhaal dat ik graag vertel bij de bloem of plant, op gang te brengen. Hoe komt deze aan haar naam, welke eigenschappen zijn typerend, enz. .

De pluktuin is praktisch opgedeeld in vakken. Een aantal vakken met vaste planten, die zijn geselecteerd voor hun goede eigenschappen op de vaas. De overige vakken worden elk jaar weer gevuld met dahlia’s, tweejarigen en eenjarigen van eigen zaad en opgekweekt in de eigen kas.

Naast de kar verzorg ik ook rouw- en trouwarrangementen op maat. Elk arrangement wordt een verhaal op zich wat past bij de opdrachtgevers. Natuurlijk altijd weer met materialen uit de pluktuin. Alles bij elkaar is wordt het elke keer weer een speciale ervaring.

Bianca Harink

Pluktuin2022 (44).jpg
bottom of page