Bloemen van Buiten

Mijn werk als tuin- en landschapsontwerper en beplantingsadviseur bestaat vooral uit het maken van plannen voor derden, waaronder particulieren, gemeenten en ook het bloembollenbedrijf Koninklijke JUBHolland. Ook adviseer ik het bedrijf Sarah Raven’s Ltd. over het aanbod in de bijzondere zaden- planten en bloembollencatalogus en maak ik ‘mengsels op maat’. Sarah Raven is beroemd geworden met haar ‘CutflowerGarden’: voor haar geldt dat iedere bloem allereerst beeldschoon en bijzonder moet zijn maar daarnaast ook een ‘vaasleven’ moet hebben. 

‘Bloemen van Buiten’ bij Bommels Buiten van het www.bommelsbakhuys.nl is ontstaan als plek om zelf te experimenteren met ongewone beeldschone seizoensbloemen geschikt voor de vaas, maar ook als seizoensbeplanting de moeite waard. De Bommelerwaard is groot geworden met kassenteelt (het wordt ook wel een nieuwe Westland genoemd), maar daarmee gaat het contact met de ‘volle grond’ en de seizoenen enigszins verloren. Ook het sortiment is erg verschraald, omdat rekening moet worden gehouden met allerlei logistieke routes die de bloemen na het snijden moeten afleggen. 

Heel bewust ben ik gestart op een bijzondere plek, een oude tuinderslocatie, nu de ‘buitenplaats’ met kweekkas van een lokaal restaurant die ook gebruikt wordt voor kleinschalige (culinaire) evenementen en een mix van allerlei kleinschalige groene activiteiten: scharrelveehouderij, moestuin/permacultuur, voedselbosjes en speelnatuur. De oogst van mijn bloemenkwekerij deel ik graag met iedereen die enthousiast is en eens iets anders wil dan het gebruikelijke aanbod van de bloemist. 

Carien van Boxtel

Tuin- en landschapsontwerp

Foto: Diana Monkhorst