top of page

Wortels in Breda

Wortels in Breda is een zelfoogsttuinderij ten zuiden van Breda. Het is mooi gelegen in het Markdal en goed bereikbaar vanuit de stad. Het is een zelfoogsttuinderij op basis van het CSA principe; de deelnemers betalen vooraf en dragen mee in het risico van de teelten. Naast vollegrondsgroenten (nu 200 oogstdeelnemers) is er ook zelfoogst van bloemen. Ongeveer 500m2 eenjarige en een klein stuk meerjarige.

 

De oogstdeelnemers kunnen bloembonnenkaarten kopen en iedere bon staat voor 15 stelen. I.v.m. tijdelijke pacht is er nog geen omschakeling naar officieel biologische teelt. Alle bloemen en groenten worden wel volgens de biologische richtlijnen geteeld.

Iets meer over mij:

Ik ben Veerle Bruning, biologisch tuinder van beroep. Ik volgde de biologisch-dynamische land- en tuinbouwopleiding aan de Warmonderhof en heb 18 jaar met veel plezier als tuinder gewerkt op de biologisch dynamische zorgboerderij De Beukenhof bij Breda. Mijn hart ligt bij de kleinschalige biologische en sociale landbouw.

 

In de zomer van 2016, tijdens een excursie naar tuinderij Grondsmaak bij Antwerpen, werd ik heel enthousiast over de zelfoogsttuin met CSA systeem. Ik werd geraakt door het beeld van de mensen die op het veld her en der aan het oogsten waren.

De naam Wortels In Breda komt voort uit het beeld dat de omgeving (waar je geworteld bent) invloed op je heeft maar dat ook jij invloed op die omgeving hebt. Met iedere keuze die je maakt, beïnvloed je jouw omgeving en heeft die omgeving weer invloed op jou. De keuze om aan een zelfoogst tuinderij mee te doen bij Breda maakt het mee mogelijk dat die tuinderij er kan zijn.

Veerle Bruning

Ria Lambregts bloemen.jpg
bottom of page